نورسلطان نظربای: نوروز سمبل اتحاد بین ملل تورک است
روز چهارم اسفند سال گذشته، یعنی حدود یک ماه پیش مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامهای صادر کرد که بر اساس آن عید نوروز به عنوان یک عید جهانی تحت عنوان «فرهنگ صلح» به تصویب رسید.
این عید بهاری که از اعصار بسیار قدیم در میان ملل مختلف جهان به ویژه در مناطق آسیای میانه، قفقاز، ایران و آناتولی جشن گرفته میشود، پیش از آنکه از سوی سازمان ملل به رسمیت شناخته شود نیز یک عید فرا ملی و حتی فرا منطقهای محسوب میشد. اگرچه برخی از کشورها تلاش میکنند تا عید نوروز را عیدی ملی و انحصاری معرفی کنند، ولی ذات عید که ناشی از آغاز فصل بهار و زنده شدن دوباره طبیعت است، نشان می دهد که چنین عیدی هرگز نمیتواند به یک قوم، ملت و یا منطقه خاصی محدود باشد. شاید اینگونه برداشت ها از آنجا ناشی گشته که در طول حاکمیت نظام کمونیستی بر بخش وسیعی از آسیای میانه و قفقاز، برگزاری جشن های نوروزی در میان جمهوری ها و جوامع ترک ممنوع بوده و جرم سیاسی بشمار می آمد.
با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و تأسیس جمهوریهای نوین تورک، بار دیگر آداب و رسوم باستانی ملت تورک فرصت رشد و شکوفایی یافت و در مدت کوتاهی به چنان مرحلهای از پیشرفت رسید که مجمع عمومی سازمان ملل عید نوروز را به عنوان یکی از نمادهای صلح و دوستی به رسمیت شناخت.
این عید که در اعصار گذشته با نام «ارگنهکن» و یا «یئنیگون» در میان تورکان جشن گرفته میشد، از اهمیت فوق العادهای در میان ملت و حتی دولتهای تورک برخوردار است که نگاهی کوتاه به پیامهای نوروزی رهبران جهان تورک و جشن های برگزار شده در این کشورها، گویای واقعیات خواهد بود.
عبدالله گل رئیس جمهور تورکیه در پیام خود به مناسبت عید نوروز اظهار امیدواری کرد که این عید همانند گذشته، امروز و در آینده نیز عامل افزایش وحدت، یکرنگی و همبستگی انسانها باشد. عبدالله گل با اشاره به اینکه «نوروز نه تنها در ترکیه، بلکه در جغرافیایی بسیار وسیع جشن گرفته می شود»، گفت: «بار دیگر تأکید می کنم از گنجینه ای که در اختیار داریم به بهترین وجه محافظت خواهیم کرد. دوشادوش هم، با درک متقابل و احترام به ارزشهای یکدیگر، کلنگ احداث آینده زیبایمان را در کمال وحدت بر زمین خواهیم زد. روزهایی سرشار ازخوشبختی و ثبات را باهم ایجاد خواهیم کرد. در کنار همدیگر تورکیهای را خواهیم ساخت که در هر زمینه دارای استانداردهای بالاتر بوده، قدرتمند، آزاد و دموکراتیک باشد. آرزومندم نوروز امیدی و شروعی تازه برای همه زیباییها باشد.»
رجب طیب اردوغان نخست وزیر تورکیه نیز با تبریک عید نوروز، آن را سمبل برکت و فراوانی و در عین حال دعوتی برای همبستگی و آغازی برای زندگی نوین خواند. اردوغان در پیام خود گفت: «آتشی که امروز افروخته میشود آتش خشم و خشونت نیست، بلکه جشنی برای ابراز عشق، دوستی و برادری در دلهای ماست.»
الهام علی رئیس جمهور آذربایجان نیز در پیام نوروزی خود ضمن تبریک به مردم آذربایجان گفت: «مردم ما با ابراز وفاداری به آداب و سننی که در طول هزاران سال گذشته شکل گرفته، عید نوروز را با شکوه فراوان جشن میگیرند. این عید که تصورات باستانی در مورد وحدت انسان و طبیعت را منعکس میسازد، در حافظه مردم حک گردیده است. برگزاری با شکوه عید نوروز و آداب و رسوم مربوط به آن به عنوان میراث گرانبهایی که از نیاکانمان به یادگار مانده، خدمت بزرگی است که مردم آذربایجان در طول سده های گذشته در قبال تاریخ انجام داده است.»
نورسلطان نظربای رئیس جمهور قزاقستان نیز که با سیاستهای موفق خود قزاقستان را به یکی از کشورهای مطرح منطقه تبدیل نموده و نقش زیادی در احیا و توسعه فرهنگ تورکی- قزاقی در این کشور دارد، اعلام کرد که تقویم قزاقستان باید با نوروز آغاز گردد. نظربایف ضمن تبریک عید نوروز گفت: «چینیها، کره ایها و اعراب سال جدید را بر اساس تقویمهای خود آغاز میکنند. در حالی که ما هنوز سال نو را بر اساس تقویم به جا مانده از پطر اول جشن می گیریم.» نظربایف اظهار داشت که نوروز سمبل اتحاد بین ملت های ترک بوده و قزاقستان برای معرفی هر چه بیشتر آن در سطح جهانی، سالها تلاش کرده است.
عید نوروز در کشورها و جوامع تورک جهان با شکوه خاصی برگزار شد. شهرهای استانبول و دیاربکر ترکیه صحنه برنامه های شاد و متنوع نوروزی، کنسرت ها و رقص های مختلف بود. برخی از پارلمنترها و نمایندگان نهادهای مدنی اروپا نیز در این مراسم شرکت داشتند.
بسیاری از شهروندان ایرانی نیز همانند سالهای گذشته تعطیلات عید را در مناطق توریستی تورکیه میگذرانند.
در تورکمنستان نیز عید نوروز با شکوه فراوانی جشن گرفته شد. جشن امسال نوروز تورکمنستان در منطقه خوش آب و هوا و ییلاقی آنو در بیست کیلومتری عشقآباد برگزار گردید و آلاچیقهای بزرگ تورکمنی برپا شد. در این جشن که با افروخته شدن آتش نوروز آغاز گردید، نمایشگاه صنایع دستی و مردم شناسی، مسابقه کشتی، سوارکاری، پذیرایی با انواع غذاهای تورکمنی، بازیهای بومی، رقص، آواز به اجرا درآمد و دختران و پسران تورکمن در دشت وسیعی که تابهای بزرگی نیز در آن نصب شده بود به تفریح و شادمانی پرداختند. نمایشهای فوقالعاده سوارکاران ترکمن نیز بخشی دیگر از مراسم نوروز امسال تورکمنستان را تشکیل میداد.
محمدرضا هیئت
Filed under: فرهنگ و هنر، اجتماعی، اعلاميه، توركيه، تورکستان، دنیای تورک |
میشه آقای غول بفرمایند اگر این نوروز عید شما ترکها می باشد پس چرا تا چند سال پیش کردها را به جرم احیا و زنده نگه داشتن عید نوروز سرکوب می کردند ویا اینکه شاید دانشمندان پان تورک تازه متوجهه شدند که قبلا نوروزی بوده آخه تا کی می خواهید با دزدی از دیگر تمدنهای باستانی به فرهنگ مغولی وگرگانه خود جلا بدهید البته ما بخیل نیستیم کورش داریوش فردوسی رودکی نوروز مهرگان زرتشت همه مال شما اما لطفا بدانید که نوروز را انسانها برای شادی انسان پدید اوردند نه گرگ زاده هایی مثل شما